...към Заглавна страница
   

Среден отит при децата

Какво е среден отит?
Има ли различни видове среден отит?
Какви са причините за възникване на среден отит?
Какво става при инфекция на ухото?
Може ли средния отит да засегне слуха?
Как да разбера кога детето има среден отит?
Може ли средния отит да доведе до сериозни усложнения?
Кога при среден отит се налага ушите да се оперират?
 

Какво е среден отит?

Като среден отит се означава възпалението на лигавицата на средното ухо. Световните статистики показват, че до три годишна възраст около 2/3 от децата са прекарали среден отит.

Начало

Има ли различни видове среден отит?

Най-често се срещат два вида, които могат да преминават един в друг.

При острия среден отит възпалението на лигавицата е резултат на активна инфекция – лигавицата на средното ухо отделя течност, която евентуално може да се задържи в тъпанчевата кухина. Заболяването е свързано с болка, повишена температура и спадане на слуха.

При средния серозен отит тъпанчевата кухина е изпълнена с различно гъста течност. Това често (но не винаги) е последица на предшестващ остър отит и е предпоставка за нова инфекция. Често засягането на слуха е значително.

Начало

Какви са причините за възникване на среден отит?

Заболяването се причинява от вируси или бактерии, изключително рядко от гъбички. Обикновено протича заедно с обща инфекция на горните дихателни пътища. Предразполагащи фактори са алергична свръхчувствителност и дразнещи газове и пари (цигарен дим, хлор).

Начало

Какво става при инфекция на ухото?

Средното ухо фунционира нормално, когато е изпълнено с въздух, чието налягане е близко до това на атмосферното. Малкото количество лигавичен секрет се отича активно и еднопосочно от ухото към носоглътката. И двете функции се реализират от Евстахиевите тръби.

При инфекция Евстахиевите тръби често се запушват:

 • лигавицата набъбва от възпаление, с което светлия отвор се стеснява, а активните и транспортни механизми спират;
 • възпалителният секрет е по-обилен и по-гъст от обичайния - трудно се отича и се втърдява в отвора на тръбите;
 • външния отвор на Евстахиевите тръби често се запушва от набъбналата назофарингеална (“трета”) сливица.
 • При бебета и малки деца средното ухо по-често е обект на инфекции, идващи от носоглътката поради по-късата, хоризонтално разположена и относително широка Евстахиева тръба, както и поради относително голямата назофарингеална сливица.


  Начало

  Може ли средния отит да засегне слуха?

  Задържането на течност в средното ухо възпрепятства нормалното движение на тъпанчето и слуховите костици. Спадането на слуха най-често е обратимо състояние. Когато е по-продължително води до забавено развитие на говора.

  Ако образуваната в резултат на серозен среден отит течност остане продължително време може да настъпят необратими промени в средното ухо, с трайно спадане на слуха.

  Начало

  Как да разбера кога детето има среден отит?

  Ако детето е малко и не може само да каже какво го боли, трябва внимателно да наблюдавате за следните симптоми:

 • дали бута и пипа постоянно ухото си;
 • плаче ли повече от обикновено;
 • изтича ли нещо от ухото;
 • реагира ли при силни звуци.
 • Тези симптоми само предполагат среден отит. Точна диагноза и правилно лечение може да се постигне единствено след преглед на ушите от специалист.

  Серозния среден отит, първичен или като последица на остър среден отит, често протича без болки и температура. Ето защо, когато детето има спадане на слуха и винаги след прекаран остър отит, прегледът на ушите е необходим.

  Начало

  Може ли средния отит да доведе до сериозни усложнения?

  Спадането на слуха, особено когато е двустранно, е сериозно усложнение. Известните от миналото, животозастрашаващи вътречерепни усложнения днес се срещат изключително рядко. При правилно лечение рядко се среща и възпалението на костта на ухото, т.нар. мастоидит.

  Начало

  Кога при среден отит се налага ушите да се оперират?

  Макар и рядко, при остър среден отит се налага оперативно пробиване на тъпанчевата мембрана – отделя се събрания секрет, с което състоянието бързо се подобрява. С оздравяването на ухото дупчицата почти винаги сама се затваря и зараства.

  При остър среден отит с изразен мастоидит и вътречерепно усложнение се налага спешно оперативно лечение.

  Повтарящият се остър отит и серозния среден отит налагат да се обмисли махането на увеличена трета сливица и/или поставянето на вентилационни тръбички.

  Начало

  издание - май 2001

  ...към Заглавна страница