...към Заглавна страница

Болки в ушите след къпане и плуване

д-р Стефан Лолов


(в-к Монитор, Вторник, 13 Ноември 2001)

Възпалението на външния слухов канал настъпва често като следствие от навлизане на замърсена вода в него при къпане (бански отит) или плуване (swimmer's ear). Съпроводено е с едностранна или двустранна болка и евентуално заглъхване на ушите. Този така наречен дифузен външен отит няма нищо общо с характерния за малките деца среден отит или с наличието на т.нар. "ушна кал".

На какво се дължи ?

Най-често се дължи на инфекция с бактерии или гъбички, но може да е и резултат от физико-химичното въздействие на водата. Възникналото възпаление е свързано с:

 • влажнa среда в слуховия канал или дори секрет;

 • алкална реакция (обичайно средата във външния слухов канал е леко кисела, което оказва противомикробен ефект);

 • често присъствие на микроорганизми.

Първите две изменения се дължат на самото навлизане на вода в ухото, а източник на микроорганизми може да бъде или замърсена вода, или самото ухо, където често има известно количество микроби. Дори и в най-чистите плувни басеини могат да се изолират някои особено устойчиви микроорганизми, а и прекалената дезинфекция е свързана с наличието във водата на остатъчни, дразнещи кожата и очите вещества.

Как да се избегне банският отит?

Очевидно, чрез избягване навлизането на замърсена вода в ухото. Ползването на плувна шапка е добро решение, но не винаги е приложимо. Поставянето на предпазни "тапи" в ушите също е вариант, но често те самите травмират ушния канал и са източник на инфекция.

Добри профилактични средства са:

 • подсушаване на ушите след намокряне;
 • това става чрез леко тръскане на главата и външно попиване, а не чрез вкарване на тампони в ушите; при средно широк ушен канал подсушаването на ухото не е проблем (при широк ушен канал водата обикновено сама изтича, а при тесен канал изобщо не навлиза).

 • поставяне на недразнещи капки в ушите.
 • При някои хора инфектирането на външното ухо след намокряне е толкова често, че е препоръчително поставянето на капки в ушите дори преди мокрене. Подходящи са:

  медицински спирт (70°) или салицилов спирт ­ трябва да се има предвид, че при възпалено вече ухо спиртът може сам да предизвика сърбеж или болка;

  смес от равни части оцет и кислородна вода ­ разтворът има трайност около седмица; дори оцетът самостоятелно е подходящ, понеже подкислява средата в ушния канал ­ подобни капки силно дразнят ако попаднат в очите.

При силни болки, секрет от ухото или повишена температура е желателно да спрете със самолечението и да отидете на специалист. Абсолютно задължителна е консултацията в случаи, че ухото вече е боледувало ­ навлизането на вода или самоволното поставяне на капки в ухо с перфорация на тъпанчето може да има твърде сериозни последици.

...към Заглавна страница