Защо хората ослепяват от глаукома

д-р Росица Лолова
д-р Дешка Дойчева


(в-к Монитор, Вторник, 5 Юни 2001)

Между 1-3 процента от хората след 40 годишна възраст имат глаукома. Това сериозно очно заболяване е на едно от първите места като причина за слепота в света. При всеки преглед за смяна на очилата за четене при хора над 40 години трябва да се измерва вътреочното налягане. Ако в семейството ви има болен от глаукома или забележите, че зрението ви намалява, трябва да посетите очен лекар. С по-висок риск са й хора с диабет, сърдечно-съдови заболявания, употребяващи дълго кортикостероиди и т.н.

При глаукомата вътреочно налягане се повишава и уврежда зрителния нерв. Този нерв е съставен от повече от един милион нервни влакна, които свързват ретината с мозъка. Атрофията на нервните влакна води до постепенно, но необратимо намаляване на зрението. В най-тежките случаи това води до слепота.

За повечето хора нормалното вътреочно налягане е между 12 и 21 mm Hg, но увреждането на зрителния нерв възниква при различни за всеки човек стойности на очното налягане. То се определя най-вече от потока на вътреочната течност. Тя се образува в окото и участва в храненето на тъканите и поддържане на формата му. Вътреочната течност се обменя непрекъснато като се отича през така наречения преднокамерен ъгъл – пореста структура намираща се между роговицата и ириса.

Въпреки, че думата глаукома е в единствено число, това понятие включва различни форми и видове, които водят до повишаване на вътреочното налягане над критичното за зрителния нерв и последващото му увреждане.

При закритоъгълната глукома течността не може да достигне до преднокамерния ъгъл, най-често поради затварянето му от ириса и оттичането й се блокира. Налягането в окото рязко се повишава. Появява се силна болка в окото, веждата и съответната половина на главата. Зрението рязко спада. Пациентът вижда цветни кръгове около светлинен източник (напр. лампа). От силната болка може да има гадене, повръщане, забавен пулс и изпотяване. Това е спешно състояние и изисква незабавно лечение от специалист.

При откритоъгълната глаукома, която е най-честа, преднокамерният ъгъл е отворен, но оттокът на течността е забавен. Това повишава вътреочното налягане и постепенно уврежда зрителния нерв. Първоначално пациентите нямат никакви оплаквания. Някои от тях с времето установяват, че независимо от доброто зрение, не забелязват периферно разположени предмети. Промените не настъпват еднакво бързо в двете очи. Първоначално намалява зрението на едното око, а по-късно и на другото. Понякога може да има сълзене, тъпа болка и тежест в слепоочията, честа смяна на очилата за близо. При напредналите стадии, болният може при случайно закриване на по-доброто око да установи, че не вижда с другото. Периферното зрение се ограничава силно – като че ли гледа през тръба.

Съществуват и други форми на глаукома – с ниско налягане, като усложнение на вътреочни възпаления, травми, очни тумори, диабет и т.н.

При вродената форма на глаукомата, децата са с големи очи при раждането (понякога изглеждат мътни) и скоро след това се появява сълзене и силно дразнене от светлина. Лечението, което най-често е оперативно, трябва да се приложи веднага след диагностицирането за да се предотврати загубата на зрение.

За да се установи глаукомата, трябва да се изследва зрението, зрителното поле (т.нар. периметрия), да се измери ВОН и да се прецени състоянието на зрителния нерв. При наличието на глаукома, в зависимост от вида и статия, се започва лечение. Най-често то е под формата на капки. Очният лекар предписва най-подходящите за всеки вид глаукома. След компенсиране на налягането пациентът трябва да се проследява на всеки 3-6 месеца от очен лекар. При стабилизиране на състоянието и редовно лечение от страна на пациента глаукомните промени не прогресират.

Ако лечението с капки не е достатъчно се провежда по преценка лазертерапия или операция. С лазертерапията се подобрява оттока на вътреочната течност, но понякога ефектът е временен. Идеята на операцията е да се създаде нов път за оттичане на вътреочната течност. При някои форми на глаукомата и особеностите на организма понякога се налага повторна операция. Целта на оперативното лечение е да се запази съществуващото в момента зрение. За глаукомата важи правилото “Това, което глаукомата вземе – назад не връща”. Затова ранното откриване и лечение на заболяването е изключително важно.